Galerie Františka Romana Dragouna v Písku

X

Přihlášení do administrace



Preloader
Nahrávám

Víno mezi obrazy - Vinařství Vajbar

Foto k článku Víno mezi obrazy - Vinařství Vajbar

Špičková vína z Rakvice v Galerii Dragoun - letní ochutnávka

Mottem Vinařství Vajbar je  ...nejkrásnější ženy a nejlepší vína... 

 

Přijďte přesvědčit v pátek 22. srpna do Galerie Dragoun, zda jsou vína z Vinařství Vajbar opravdu krásná a jiskrná...

Ochutnávka začíná v 18..00. Kromě špičkových vín na Vás čeká bohatý raut a dárek v podobě linorytu ak. mal. F.R. Dragouna.

 

Vstupné: 420 Kč

Rezervujte si své místo včas mailem na info@galeriedragoun.cz nebo telefonicky na 732 402 965.

 

Vinařství Vajbar

Vinařství Vajbar je rodinné vinařství se sídlem v Rakvicích, které navazuje na více než stoletou vinařskou tradici. Pod vedením Bronislava Vajbara kombinuje moderní přístup k výrobě vína s hlubokou úctou k terroiru a historii oblasti.

Bohatá tradice vinařství v obci sahá daleko do historie. Už naši předci věděli, že v katastru obce jsou vhodné klimatické podmínky, ale i půdní složení umožňují docílit velmi dobré vyzrálosti hroznů.

Vinařství Vajbar obhospodařuje přibližně 36 hektarů vinic v katastru Rakvic a Zaječí, kde pěstuje odrůdy jako Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Tramín červený, Modrý Portugal a další.

Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19.stol. Bronislav tak již od 10 let pomáhal ve sklepě dědovi a otci. Tady se vytvářela láska k půdě i vínu.

„Jako kluci jsme se těšili na sbírání hroznů, tenkrát ještě do dřevěných kádí. Těšili jsme se i na šťávu a občas i nějaké to potají vypité deci burčáku. Samozřejmě, mělo to i své stinné stránky – zelené práce, kopání či vynášení réví mě opravdu nebavilo“.

Postupem času zjišťoval, že práce na vinici a ve sklepě přináší nejen radost a požitek z vyrobeného vína, ale také finanční profit. V 16 letech vyrobil svých prvních 150 l vína na prodej a od 18 let je víno jeho hlavním zdrojem obživy.

 

Díky důrazu na kvalitu a precizní zpracování hroznů získávají vína z Vajbaru ocenění na významných tuzemských i zahraničních soutěžích.